LOKALOPGØR I POKALFINALEN

07.05.2024 18:04

Silkeborg IF venter i pokalfinalen på torsdag, hvor det østjyske lokalopgør for en stund rykkes til Parken i København.

Vi kan glæde os til et lokalopgør i torsdagens finale, hvor Silkeborg IF som bekendt venter på Parkens græstæppe torsdag kl. 17.

Det er tredje gang i klubbens over 100-årige historie, at Silkeborg IF spillet sig frem til pokalfinalen.

Og 2001 i klubbens første pokalfinale nogensinde vandt vores midtjyske naboer en overbevisende 4-1-sejr over AB.

Godt nok førte akademikerne 1-0 ved pausen, men i anden halvleg efterlod silkeborgenserne ikke tvivl om kampens udfald, og takket være scoringer af Brian Pedersen, Thomas Poulsen og Henrik ”Tømrer” Pedersen (2) kunne anførerne Morten Bruun og Peter Kjær i forening løfte sejrstrofæet efter slutfløjtet.

Sytten år senere havde SIF endnu engang kvalificeret sig til finalen, og denne gang var Brøndby IF modstanderen. Trods en 1-0-føring sat ind af eks-AGF’eren Davit Skhirtladze formåede Silkeborg IF ikke at gentage triumfen og måtte i sidste ende indkassere et 1-3-nederlag.

Vejen mod årets finale
Vejen til årets finale blev for Silkeborgs vedkommende indledt med et lokalopgør mod FD Young Boys på Jysk Park, hvor det blev til en 1-0-sejr.

Næste modstander var Thisted FC, som blev besejret 3-1 på udebane. I 8.dels-finalen ventede Superligakollegaerne fra Hvidovre - ligeledes på udebane - og her viste Kent Nielsens tropper ingen nåde med en 5-1-sejr.

De gode pokaltakter fortsatte i kvartfinalen, hvor de forsvarende pokalvindere fra FC København var modstanderen. Først blev det til en flot 2-0-sejr på udebane, og i returopgøret formåede silkeborgenserne at hive den samlede sejr i land trods et 1-2-nederlag.

I semifinalen leverede Silkeborg en magtdemonstration i den første kamp mod FC Fredericia ved at vinde hele 6-1 i Jysk Park over Fredericia, og så betød det ikke så meget, at 1. divisionsholdet vandt returopgøret 2-0. Silkeborg havde kvalificeret sig til den tredje pokalfinale.

Femte lokalopgør i pokalturneringen
Dagens finale er femte gang, at AGF tørner sammen med Silkeborg i pokalturneringen. Statistikken hedder indtil videre fire AGF-sejre. Seneste møde var i september 2015, hvor det blev til 1-0-sejr i tredje runde, og de foregående sejre endte 2-1 i 1996, 2-1 i 1974 og 5-0 i 1962. 

AGF og Silkeborg IF har aldrig tidligere mødt hinanden i en finale. Men i 3F Superligaen har vi mødt hinanden mange gange. 74 gange i alt.

Historisk set er det gæsterne, der har overhånden med 35 sejre mod vores 19 i de sidste 30 års fodboldhistorie, mens det i nyere tid er lige med tre sejre mod Silkeborgs tre og fire uafgjorte i de seneste ti kampe. Set hen over de seneste fem kampe har vi hver vundet en kamp, mens vi har delt i porten i resten.

Vi plejer ellers ikke spille uafgjort i lokalopgøret. De tre uafgjorte kampe er lige så mange som i de seneste 18 kampe før det.  


Silkeborg IF kommer ind til kampen oven på et nederlag i 3F Superligaen til FC København, mens vi som bekendt heller ikke ikke fik en sejr i seneste Superliga-kamp. Og de to hold ligger da også et sted i 3F Superligaen, hvor finalen torsdag er eneste mulighed for sølvtøj i denne sæson. 

Flere mål torsdag? 
Der bliver tit scoret i lokalopgøret. Kun fem gange siden Superligaens begyndelse har AGF og SIF spillet mod hinanden uden der er scoret af nogen af holdene. Og i de seneste 15 møder i ligaen er der scoret hele 49 mål, hvor der i seks af kampene har været fire eller flere mål.

Men vi har dog spillet uafgjort i fire ud af de seneste fem kampe, hvilket står i kontrast til de ni tidligere møder, som altid fandt en vinder.



Der bliver i gennemsnit scoret næsten tre mål pr. kamp mellem os og Silkeborg IF i de 74 Superliga-opgør, vi har haft i nyere tid.
 

Måske der kommer mål fra Patrick Mortensen, der har scoret i seks forskellige sæsoner for AGF og det er mere end nogen anden spiller i de sidste 15 år. Mortensen er nu oppe på 12 scoringer i 3F Superligaen i denne sæson og dermed på en delt førsteplads på topscorerlisten.

Mod Silkeborg IF har Mortensen nettet fire gange i de otte kampe han har mødt Silkeborg som AGF’er. 



I vores kampprogram på torsdag kan du finde mere pokalhistorie med vores kommende modstandere. Se også Pokalturnering.dk for historier og fakta om finalen. 

Der er kampstart i en komplet udsolgt Parken torsdag kl. 17. Tager du ikke med i Parken, så se lokalopgøret på DR1 eller Viaplay.