AGF-legende fylder 80 år

Af: OH - 18. april 2017, kl. 9:46

Tidligere AGF-spiller og -træner Erik Christensen fylder 80 år i dag den 18. april

At dagens fødselar kom til Aarhus, var lidt tilfældig. Erik Christensen boede som barn i Vejle med sine forældre og brødre, og en dag i 1950 sad han på Vejle Bibliotek og læste i Jyllands-Posten, da han tilfældigvis på annoncesiderne bemærkede, at Flæskehallen i Aarhus søgte en bødker. Hans fader var arbejdsløs bødker, og Erik skyndte sig hjem og fortalte om den ledige stilling. Faderen tog omgående til Aarhus, fik stillingen, og snart var hele familien flyttet ind i et nybygget lejlighedskompleks på Vilhelm Bergsøes Vej i Aarhus.

Han blev medlem af AGF og spillede på førsteholdene op gennem ungdomsafdelingen. I marts 1957 debuterede han som højre back på førsteholdet i en kamp mod B 1903, og han var to måneder senere med til at vinde pokalfinalen over Esbjerg med 2-0.

Han pådrog sig imidlertid i sommeren 1957 en knæskade, som hæmmede ham de næste par sæsoner, hvor han kun fik enkelte kampe på førsteholdet.

I 1960 var han dog tilbage som fast mand på holdet, og han var med til at vinde både pokalfinalen over Frem Sakskøbing med 2-0 og senere på året med til at hjemføre det danske mesterskab til AGF, altså The Double.

Erik deltog i efteråret i holdets sejre over Legia Warszawa og Frederiksstad i Europacuppen, der kvalificerede holdet til kvartfinalen i marts 1961, hvor den portugisiske storklub Benfica var modstanderen. Erik og resten af AGF-holdet kunne i den første kamp, som var på udebane, ikke modstå presset fra Europas stærkeste klubhold, der blev pisket frem af 65.000 fanatiske tilskuere, og kampen sluttede med en hjemmesejr på 3-1.

Ugen inden returkampen i Aarhus pådrog Erik sig i en kamp mod B 1903 endnu en alvorlig knæskade, som indebar, at han måtte overvære returkampen mod Benfica på en båre fra sidelinjen. Skaden betød desværre afslutningen af hans karriere som fodboldspiller på topplan i en alder af blot 24 år.

Herpå blev han i 1968 træner for AGF's bedste ynglingehold, som han gjorde til dansk mester i både 1969 og 1972. I 1973 vandt holdet tillige en stor international turnering i Holland med sejr over Ajax Amsterdam i finalen.

Fra 1977 til 1979 stod han i spidsen for AGF's førstehold, og holdet hjemførte i 1978 bronzemedaljer til klubben. Året efter deltog AGF i UEFA-Cuppen, hvor holdet i første runde slog Stal Mielec fra Polen med sammenlagt 2-1, inden selveste FC Bayern München med alle verdensstjernerne ventede. 20.000 overværede den første kamp i Aarhus, som tyskerne vandt 2-1 og returkampen på Olympiastadion endte med et hæderligt 1-3-nederlag.

Senere, i 1990'erne, besigtigede Erik Christensen i en årrække AGF's kommende modstandere i superligaen på vegne af cheftræneren.

Kærligheden til AGF er usvækket, og Erik Christensen og familien er fortsat på plads i Ceres Park, hver gang AGF spiller.