Fodboldstøvler fra 1950’erne

Et par fodboldstøvler af mærket Kontra fra 1950'erne. Hver støvle vejer 420 gram og knopperne er sømmet fast i sålen.

 

Støvlerne er produceret i Aarhus af firmaet A/S Nordisk Tebo, der i begyndelsen af 1950'erne havde adresse i Bissensgade 2, men senere flyttede produktionen til Risskov.

 

AGF-leder Ib Kalsmose, der i 1959 kom i lære i en af byens førende sportsforretninger, Rytter Sport i M. P. Bruuns Gade 29 i Aarhus, har repareret mange af disse støvler igennem årene. Han fortæller:

 

"Støvlerne var bygget op omkring en tyk og særdeles stiv lædersål, hvorpå man fra undersiden med 3-4 små søm monterede  hver af de 6 støvleknopper af læder.

 

Ofte var sømmene dog lidt for lange og gik helt igennem sålen, så spidserne stak op indvendig i støvlen, hvor de i værste fald kunne stikke hul i spillerens fod.

 

Det løste man ved at sætte støvlen på en skomagerlæst,  hvorefter man med en hammer vegnede de  generende søm inde i støvlen, dvs. sømmenes spidser blev banket og drejet til siden, så de ikke længere var spidse og skarpe.

 

Derefter lagde man en papsål i støvlen for at tildække de vegnede søm, men alligevel var sved og slitage ofte skyld i, at sømmene med tiden arbejdede sig igennem papsålen, og derved generede spilleren, og så måtte spilleren investere i en ny papsål."

gamle fodboldstøvlerstøvler gamle