Landsholdstrøje - 1960

Landsholdstrøje, rygnummer 5, med påsyet emblem med DBU's monogram med datidens karakteristiske 9 hjerter (der heraldisk betegnes søblade) fra rigsvåbnet.

Trøjen er båret af AGF'eren Hans Christian Nielsen (1928-1990) i fodboldturneringen ved De Olympiske Lege i Rom 1960.

Hans Christian Nielsen deltog i alle Danmarks kampe ved legene, herunder den sagnomspundne semifinale mod Ungarn, der blev udødeliggjort, da målmanden, AGF'eren  Henry From, inden Ungarn skulle eksekvere et straffespark, satte sit tyggegummi på den ene målstolpe og efterfølgende reddede straffesparket.

Trøjen blev således også båret i OL-finalen mod Jugoslavien, der vandt 3-1. I alt blev Hans Christian Nielsen fra 1958-1961 noteret for 25 A-landskampe, i hvilke han i samtlige fik fuld spilletid.

 

Hans Christian Nielsen spillede i Odder IGF, indtil han som 25-årig meldte sig ind i AGF. Han debuterede for AGF i 1953 og var herefter fast mand i 10 år. Han var med til at vinde både det danske mesterskab og DBU's Landspokalturnering fire gange.

 

Trøjen, og i øvrigt også Hans Christian Nielsens træningsdragt fra OL i 1960, er i 2011 overdraget til AGF af Benny Poulsen, der som barn havde fået effekterne af Hans Christian Nielsen, der var en nær ven af Benny Poulsens forældre.

dbu 1

dbu2

dbu3

dbu4