For 60 år siden: Første DM-guld til AGF

Af: Ole Hall - 5. juni 2015, kl. 8:29

Lørdag kan AGF fejre oprykningen til landets bedste fodboldrække, når AB kommer på besøg i NRGi Park. Netop Akademisk Boldklub var modstanderen, da AGF for 60 år siden – helt nøjagtig lørdag den 5. juni 1955 - for første gang vandt det danske mesterskab i fodbold. Det skete efter at holdet i sæson 1954-55’s allersidste spillerunde besejrede det københavnske mandskab i Københavns Idrætspark. Tag med på en tur tilbage ned ad mindernes allé til hin mindeværdige dag for 60 år siden.

I løbet af forårssæsonen 1955 havde AGF og AB i store træk fulgtes ad i tabellen, og nu, inden 18. og sidste spillerunde, lå holdene nummer 1 og 2 i landets bedste fodboldrække 1.-division hver med 23 point, dog havde AB en bedre målforskel end AGF, og holdene skulle nu mødes på AB's hjemmebane, Københavns Idrætspark, i en slags mesterskabsfinale. AGF skulle vinde kampen for at hjemføre det danske mesterskab, mens AB kunne nøjes med uafgjort.

AGF's træner Géza Toldi og holdet forberedte sig omhyggeligt til kampen. Ugen inden overværede de AB's kamp mod Skovshoved IF, og spillerne havde således et frisk indtryk af deres modstandere. Efter den sidste træning inden kampen var der taktikmøde, hvor alle, med undtagelse af Erik Jensen der lå inde som soldat, fik de sidste dessiner. Som opmuntring mødte en dreng op på anlægget og overrakte AGF'erne 11 firkløvere, som han mente, at der var et særligt held ved, eftersom de alle var plukket på AGF's baneanlæg Fredensvang.

Dagen inden kampen var mange aarhusianere mødt op på hovedbanegården for at sige farvel og ønske spillerne held og lykke, da truppen tog lyntoget til København, hvor holdet blev indlogeret på Hotel Cosmopolite på Kongens Nytorv.

Dansk Boldspil-Union havde nedlagt forbud mod, at Danmarks Radio transmitterede kampen direkte i radioen, da unionen var bange for, at det ville få indflydelse på tilskuertallene i dagens andre divisionskampe.

Derfor arrangerede Aarhuus Stiftstidende en privat radiotransmission til Aarhus Stadion med den legendariske radioreporter Gunnar Nu Hansen ved mikrofonen, der fra Idrætsparken ville speake kampen direkte til publikum i de to stadionhaller. Billetter til at overvære radiotransmissionen kostede 1 krone for voksne og 50 øre for børn under 14 år. Overskuddet fra arrangementet gik både til AGF's og til AB's ungdomsafdeling.

Også i Odder ville man være med på en transmission til Odder Centralhotels sal, hvilket blev bevilget, såfremt man kunne nå at etablere det nødvendige tekniske apparat, der skulle til for at gennemføre transmissionen, hvilket lykkedes. Interessen for kampen i Odder var stor, da AGF's centerhalfback Hans Christian Nielsen blot få år inden havde spillet i Odder IGF.

Mange aarhusianere ville til Idrætsparken for at overvære kampen. DSB arrangerede befordring til kampen med færge og særtog til en særpris af 25 kroner for en returbillet mod en normalpris på 50 kroner. Billetter til kampen solgtes i forsalg fra Aarhuus Stiftstidendes Bladcentral på Banegårdspladsen. Billetprisen var 3 kroner, svarende til 45 kroner i dag, og de 1500 billetter, som AB havde tilsendt, blev revet væk.

Billet _AB_AGF_500

Søndag den 5. juni 1955
Grundlovsdag søndag den 5. juni 1955 var en strålende varm sommerdag.

Kalundborgfærgen afgik klokken 06.00 fra Honnørkajen i Aarhus med 800 AGF-tilhængere om bord, og på færgen solgtes små hvide AGF-papirsflag, hvorfra overskuddet gik til AGF's ungdomsafdeling. Tillige var der levende musik og dans på dækket. Færgen ankom klokken 09.40 til Kalundborg, og herfra var der særtog mod hovedstaden med ankomst 11.51 til Østerport Station.

I Københavns Idrætspark, der var under ombygning, åbnedes portene klokken 11.30, og fra klokken 12.15 musicerede fodboldsammenslutningen Stævnets uniformerede orkester med Erik Åkerwall i spidsen. Udover de 1500 billetter, der var solgt i forsalg, havde yderligere 1000 aarhusianere reserveret plads på Idrætsparkens nye siddetribune, og da Stævnets orkester foran tribunen spillede "Jyden han er stærk og sej", hoppede den fra Aarhus Stadions tribuner kendte tilskuer C.C.C. Svendsen over barrieren og ud foran orkesteret, og med front mod publikum dirigerede han de 2500 aarhusianere, der højlydt sang med.

På Aarhus Stadion åbnede man klokken 12.15 dørene for radioarrangementet, og da der tre kvarter senere blev stillet om til Gunnar Nu Hansen i Idrætsparken, var 3.000 personer på plads i de to haller, mens 600 havde indfundet sig på Odder Centralhotel.

På valpladsen i Københavns Idrætspark var 34.500 tilskuere gået igennem tælleapparaterne, hvilket gav hver klub en indtægt på 34.000 kroner, svarende til 500.000 kroner i dag. I deres lette og farverige sommertøj bølgede publikum på tribunerne som en kornmark i solskinnet. Københavnerviddet siger, at jyder og gråspurve træffer man alle steder, og man anslog, at 75 procent af tilskuere i Idrætsparken denne dag var jysksindede.

Med stormende bifald modtog publikum de to holds spillere, da de entrerede grønsværen. AGF's anfører Aage Rou Jensen lagde godt ud ved at vinde lodtrækningen og valgte at få solen i ryggen i 1.-halvleg.

Kampen fløjtes i gang af den lille, trinde Ålborg-dommer Aage Poulsen, og der var kun spillet et lille minut før Poulsen kunne notere den første scoring, da AB's Knud Lundberg efter en ripost med et pragtskud bragede bolden i nettaget bag Henry From til AB-føring på 1-0.

Blot otte minutter senere udlignede AGF ved Gunnar Kjeldbjerg, og den 33-årige lagerekspedient, der var vendt hjem til AGF efter 13 år på Bornholm, gentog kunststykket i det 16. minut, og bragte AGF foran med 2-1.

Få minutter efter måtte Henry From ud i en feberredning af et lumsk skud fra AB's Jens-Carl Kristensen, mens AGF's Erik Jensen, der kampen igennem agerede overfrakke for AB's strateg Knud Lundberg, i den anden ende klappede bolden på overliggeren med et drøn. AB sluttede den velspillede halvleg bedst, og spørgsmålet var om AGF kunne holde føringen.

I stadionhallerne i Aarhus gengav Gunnar Nu Hansen på sin sædvanlige stemningsfulde måde på levende og veloplagt vis kampens gang, og tilhørerne følte, at de selv sad i Idrætsparken, og led og jublede med de hvidblusede. Der var i stadions søjlegård gang i salget af Flæskehallens pølser, af ispinde fra Pyramide Is ("den bedste, der gi's") og af Ceres' læskende produkter.

I 2.-halvleg er der chancer til begge sider. Den største af slagsen må Henry From med sin brede favn afværge fra innerwingen Frank Rechendorff, men i det 69. minut afgøres kampen på et mønsterangreb ved opgørets fornemste detalje, iscenesat af kampens spiller, Gunnar Kjeldbjerg, der afdriblede  to modstandere og afleverede til Henning Bjerregaard, som fra kanten af feltet sendte læderkuglen i nettet bag Kaj Jørgensen til en 3-1-føring til AGF.

AGF sad nu på kampen og holdt et højt tempo, og stemningen på tilskuerpladserne var som til landskamp mod arvefjenden Sverige.

Da dommer Aage Poulsen for sidste gang lod ærten rotere i fløjten, væltede tusindvis af tilskuere ind på banen for under øredøvende larm at hylde AGF'erne for klubbens første danmarksmesterskab. De omfavnede, kyssede og klappede de hvidblusede på skuldrene, og hver spiller fik overrakt en blomsterbuket, som nogle tilskuere havde medbragt.

I AGF's omklædningsrum var jublen ubeskrivelig. Pressefolk kæmpede med entusiastiske aarhusianere om at få adgang til det tropehede omklædningsrum, og da pressefolkene gik af med sejren, fik glade jyder åbnet et vindue udefra og stak hovederne ind og ønskede til lykke.

For ikke at tage glansen af pokaloverrækkelsen i den forestående pokalfinale fire dage senere, havde DBU taget den uforståelige beslutning at overrækkelse af pokal og mesterskabsplaketter skulle finde sted i omklædningsrummet. Den foregik ved bestyrelsesmedlem i DBU, mejeribestyrer Vilhelm Skousen, der ved denne lejlighed agerede lyseslukker. Den ikke særligt feststemte Skousen lykønskede med mesterskabet, men lod dog i sin tale en bemærkning falde om, at han ikke mente, at AGF havde været årets bedste hold!

Oven på denne malplacerede bemærkning var der en kort tale af JBU's formand Johannes Høiriis, og dernæst takkede en bevæget AGF-formand Axel Gruhn AGF-spillere for den flotteste gave klubben kunne få i sit 75-års jubilæumsår, og han takkede AB'erne - af hvilke blandt andet Knud Lundberg havde indfundet sig i omklædningsrummet - for en god og fair kamp.

Hyldest i Aarhus
I det gamle Grækenland blev sportens helte modtaget på Prytaneion, når de vendte hjem med laurbær, og i Aarhus fik man på rådhuset travlt med samme aften at arrangere reception af byens helte. Det gjaldt såvel AGF som AIA, der ugen inden var rykket op i den bedste række.

Rejsen hjem med tog og Storebæltsfærgen blev et triumftog for AGF'erne. Alle ville skåle og hilse på spillerne, og da lyntoget "Nordjyden" klokken 23.00 løb ind til perronen i Aarhus med de nykårede danske mestre, var der sort af mennesker og vild trængsel. På banegården holdt et tog, hvor fyrbøderne med store hvide bogstaver havde malet ordene: AB-AGF 1-3. På den måde blev resultatet bragt ud i det danske sommerland.

Anført af det populære orkester Tonica blev flere af spillerne båret i guldstol af menneskemængden op gennem Ryesgade til rådhuset, hvor borgmester Svend Unmack Larsen, 2. viceborgmester Oluf Nielsen samt flere byrådsmedlemmer tog imod byens helte, mens AIA'erne, der var hjemkommet fra Sjælland efter deres kamp mod Næstved IF, allerede var mødt op. Efter borgmesterens tale fik hver spiller overrakt den såkaldte Aarhus-ske som minde om dagen.

Hyldest _paa _raadhuset _600

Uden for på rådhuspladsen ventede ved midnatstide en menneskemængde på omkring 15.000 på at hylde både de danske mestre og nyoprykkerne, og gang på gang blev de kaldt ud på balkonen for at modtage bysbørnenes øredøvende hyldest, og spillerne kastede nogle af de mange blomster, som de havde fået i løbet af dagen, ud blandt menneskemængden.

Aarhus var i festrus. En sådan hyldest var ikke set siden Befrielsen i maj 1945, da engelske styrker fra The Royal Dragoons kom til byen.

Lykønskningstelegrammer og hilsner strømmede samme aften ind til AGF, bl.a. tre flasker champagne fra AGF's tidligere formand C. O. Gravenhorst, telegrammer og buketter fra flere af AGF's gamle spillere, herunder klubbens første landsholdsspiller Haldur Lasthein, 1930'ernes største AGF-navn Søren Jensen, den gamle topscorer Thorkil Jørgensen, tidl. formand og træner Alfred Rasmussen samt fra bl.a. OB (der samme dag rykkede ned i 2.-divsion), AIA, Hammel GF, Hornslet IF og Aarhus Fodbolddommerklub.

Statsminister H. C. Hansen, født i Aarhus og tidligere medlem af AIA, sendte sidst på aftenen et lykønskningstelegram. Han havde selv overværet kampen i Idrætsparken og var kommet ti minutter for sent til sin grundlovstale i Fælledparken, fordi han skulle have så meget med af det spændende opgør.

Men også AGF takkede. Straks efter kampen skrev Jørgen Olesen et kort til Sven Aage Thomsen, inspektør på Idrætshøjskolen i Vejle, med tak for givtig fællestræning i vinteren. Kortet blev underskrevet af hele holdet.

Da træner Géza Toldi efter en minderig dag først på natten kom hjem til sin bopæl, stod der uden for døren flere blomsterhilsner i de ungarske farver fra venner og fra ubekendte. I tankerne var Toldi formentlig allerede i gang med at forberede sig på holdets næste opgave, Landspokalfinalen mod Aalborg Chang blot tre dage senere.

DM_vindere _1955_600


AGF-holdet med pokalerne for det danske mesterskab (til venstre) og pokalturneringen (til højre). Spillerne er bagest fra venstre: Svenning Pilgaard, Gunnar Kjeldbjerg, Henning Bjerregaard, Aage Rou Jensen og Frede Kjeldsen. I midten fra venstre Erik Jensen, Hans Christian Nielsen og Jørgen Olesen. Forrest fra venstre: John Amdisen, Henry From og Per Knudsen.

 

Københavns Idrætspark

Grundlovsdag, søndag den 5. juni 1955, kick-off 13.15

AB-AGF 1-3 (1-2)

Mål: 1-0 (1.): Knud Lundberg; 1-1 (9.): Gunnar Kjeldbjerg; 1-2 (17.): Gunnar Kjeldbjerg; 1-3 (69.): Henning Bjerregaard.

AB: Kaj Jørgensen, Dan Ohland Andersen, Verner Nielsen, Erik Jensen, Steen Blicher, Kaj Møller, Ove Bech Nielsen, Frank Rechendorff, Jens-Carl Kristensen, Knud Lundberg (anfører), Kaj Ingerslev.

Træner: Arne Sørensen (der røg en pakke cigaretter under kampen!)

AGF: Henry From, John Amdisen, Per Knudsen, Erik Jensen, Hans Christian Nielsen, Jørgen Olesen, Svenning Pilgaard, Gunnar Kjeldbjerg, Henning Bjerregaard, Aage Rou Jensen (anfører), Frede Kjeldsen.

Træner: Géza Toldi

Dommer: Aage Poulsen, Aalborg

Tilskuertal: 34.500

Efterlysning:
Ligger du inde med gamle effekter med relation til AGF, som du kunne tænke dig at skænke til AGF's historiske samling, vil AGF gerne høre fra dig. Det kunne være en scrapbog, fotografier, gamle programmer og billetter, plakater, medaljer, nåle/emblemer, erindringsgaver, trøjer, blade og magasiner eller korrespondance. Eller har du en beretning af egne AGF-oplevelser, som du vil dele med klubben, hører vi gerne fra dig. Med din donation vil du være med til at bevare klubbens historie. Kontakt AGF's Ole Hall på mobiltelefon  51 57 32 34 eller på e-mail: oh@agf-as.dk

Nyheder


SØG I ARKIVET

Søg i arkivet