Stor kamp venter på søndag

Af: SHC / Foto: Getty Images - 22. august 2019, kl. 9:52

Søndag er det tid til sæsonens første opgør mod Brøndby IF. Et rivalopgør med en lang historie og mange traditioner.

Søndag kl. 18 løber holdet på banen til runde syv i 3F Superligaen. Men det er ikke bare en hvilken som helst kamp, der venter gutterne. Det er nemlig en kamp mod Brøndby IF, som de fleste fans nok betegner som det vigtigste rivalopgør i sæsonens løb.

Rivaliseringen med Brøndby trækker tråde tilbage til 80'erne. Efter en kedelig periode i 1970'erne, hvor vi var nede og vende i den daværende 2. division en enkelt sæson, så blev 1980'erne en ny storhedstid for AGF.

Således var der kun to sæsoner i det årti, hvor AGF endte uden for top fire. Og udover guldet i 1986 fik vi sølv to gange og bronze tre gange. Derudover vandt vi også to pokalfinaler i det årti.

Det var i starten af det glade årti Brøndby IF for første gang dukkede op på den danske fodboldscene. Og det med bulder og brag. Klubben - der er dannet i 60'erne som en sammenslutning mellem to lokale idrætsforeninger i Brøndby - vandt således deres debutkamp hele 7-1 over B1909.

Getty Images -504012087

Første gang AGF og Brøndby mødte hinanden i den bedste danske fodboldrække var samme sæson - den 4. april 1982. Foran 10.000 tilskuere på Aarhus Stadion vandt vi 1-0 i en sæson, hvor vi vandt sølv og debutanten fra Brøndby blev nummer fire.

Senere lå de to klubber og kæmpede om mesterskabet i flere sæsoner, hvor Brøndby vandt i 1985, mens AGF vandt i 1986 og Brøndby igen i 1987, og fra Brøndbys oprykning i 1982 og i seks sæsoner frem sluttede begge klubber hvert år i top fire.

I samme periode mødtes de to klubber også flere gange i pokalturneringen. For eksempel finalen i 1988, hvor AGF's Lars Lundkvist scorede sejrsmålet. 

Men midt i 90'erne stak Brøndby IF af fra AGF og startede dermed for alvor kimen til den rivalisering, der stadig i dag er mellem de to klubber og tilhængerne.

Getty Images -504154375

Kulminationen på den langvarige kamp om tronen i dansk fodbold kom i 1996 i en legendarisk kamp, der er blevet kaldt den bedste Superligakamp nogensinde, men som alle AGF'ere mest husker for en smertelig udligning sidst i kampen, der kostede AGF point og dermed mesterskabet. - selv om vi faktisk i en senere runde kunne indhente det tabte, men ikke formåede, at vinde hjemme over OB.

Og da så vi blot fire dage senere tog revanche i pokalfinalen med en 2-0 sejr, føjede året 1996 blot nye dimensioner til rivaliseringen mellem AGF og Brøndby IF. 

I alt har de to hold mødt hinanden 78 gange i 3F Superligaen alene. Og her fører Brøndby klart med 44 sejre mod 19 sejre til AGF.

I de sidste fem kampe står der dog helt lige med to sejre til hver, samt en enkelt uafgjort.

Getty Images -889518578

Men selv om det sportslige styrkeforhold måske ikke har været helt lige siden 90'erne, har kampene de to i mellem alligevel bevaret en elektricitet, historie og spænding, der overskygger den sportslige tilstand de to klubber på forskellige tidspunkter har været i.

Derfor glæder mange fans sig ekstra meget til kampen på søndag, hvor der da også forventes mange århusianere på udebaneafsnittet. Her opfordrer fansene i øvrigt alle AGF'ere til at komme i hvidt.

Billetter til kampen, der starter søndag 25.8 kl. 18 på Brøndby Stadion, kan indløses her >>>>

Getty Images -1059649456

Nyheder


SØG I ARKIVET

Søg i arkivet