Historisk AGF-fund dukkede op i Vendsyssel

Af: KDJ / Foto: Postgaarden - 6. marts 2019, kl. 10:13

I forbindelse med vores kamp i Hjørring i weekenden dukkede der et stykke klubhistorie op på et lokalt værtshus.

Der findes mange skjulte skatte i AGF's årelange historie, der hver især tager de aarhusianske fodboldhjerter tilbage en tur på mindernes allé.

På Hjørrings ældste værtshus, Postgaarden modtog man kort inden søndagens kamp mod Vendsyssel FF - der som bekendt har hjemmebane i Hjørring - en af disse skatte, da en lokal stamkunde og AGF-fan dukkede op med en donation af de mere gavmilde af slagsen.

For i forbindelse med kampen mod Vendsyssel havde vedkommende været hjemme i privaten for at lede i gemmerne og her fandt han et hvidt AGF-flag fra klubbens første danske mesterskab nogensinde.

- Fodbold har altid betydet meget for Postgaarden. Derfor er vi selvfølgelig også meget taknemmelige for, at vores stamkunde syntes, at flaget skulle ned og hænge ved os, siger Anders Hedegaard - der er medejer af Postgaarden - til AGF.dk

Flaget stammer fra en kamp i 1955, der var den sidste i en hård og lang sæson, hvor AGF og AB hele vejen havde kæmpet side om side i toppen af rækken. Og til sidst var dagen kommet, hvor de to hold skulle have afgjort mesterskabsduellen, og hvilken bedre måde at gøre det på end foran 34.500 tilskuere i Københavns Idrætspark. Der var en fantastisk stemning kampen igennem. Det skyldtes ikke mindst de fremmødte AGF-fans, som medierne den gang vurderede udgjorde hele 75 procent af det samlede antal tilskuere.

Og som bekendte endte dagen lykkeligt for AGF, der vandt med 3-1. Dermed kunne et helt enestående hold bestående af AGF-legender som blandt andre Henry From og Aage Rou Jensen for første gang i karrieren lade sig hylde som danske mestre. Og det øjeblik svingede fansene stolte deres hvide AGF-flag, som de på vej til kampen havde købt på Kalundborgfærgen.

- Der var dengang hverken huer eller halstørklæder at sælge til fansene, hvorfor folk fra AGF i stedet gik rundt på færgen og solgte de her små hvide flag som merchandise. Fortjenesten fra salget gik så udelukkende til klubbens ungdomsafdeling, fortæller Anders Hedegaard, der har undersøgt historien bag flaget og fortalt om det på Postgaardens Facebookside.

Billedet af de hvide AGF-flag i den københavnske sommerluft blev desværre ikke transmitteret på fjernsyn, men befinder man sig en dag i Hjørring eller omegn, er det nu muligt at komme ind på Postgaarden for at se historien blive genfortalt gennem det hvide AGF-flag, som er udstyret med autografer fra alle spillerne og den legendariske cheftræner Géza Toldi.

Flaget har nemlig fået en hædersplads på en af værtshusets vægge, hvor det nu hænger med stor respekt for AGF's mesterhold fra 1955.