En klassiker venter på søndag

Af: SHC / Foto: Ole Nielsen og Getty Images - 19. november 2019, kl. 11:57

Legendernes Dag byder på en klassisk kamp i dansk fodbold.

Søndag fejrer vi Legendernes Dag og ganske passende er det også en klassisk kamp, vi kan se frem til på Ceres Park.

Det er nemlig det traditionsrige rivalopgør mod Brøndby IF. Og denne gang er det igen en kamp i toppen af 3F Superligaen, når nummer tre mod nummer fire tørner sammen om vigtige point i kampen for at komme med i forårets mesterskabsspil. På den måde dufter kampen også af nostalgi og historie. For forholdet til Brøndby IF begyndte tilbage i 1980'erne, da Brøndby IF for første gang rykkede op i den bedste danske fodboldrække op til sæsonen 1982. (Den gang spillede man sæsonen som et kalenderår, red.)

Her mødtes AGF og Brøndby IF for første gang hinanden den 4. april 1982 foran 10.000 tilskuere i Ceres Park. Vi vandt 1-0 over Brøndby IF, der altså var i gang med deres debutsæson i 1. division, hvor de hurtigt etablerede sig som et tophold. Pokalfinale 1988

Parløb
Og gennem den anden halvdel af firserne dominerede holdet den hjemlige liga og sluttede ikke lavere end en andenplads indtil 1992. Men vi var svære at slå af tronen og kimen til den nuværende rivalisering findes måske i, at de to klubber den gang lå og kæmpede om mesterskabet i flere sæsoner, hvor Brøndby vandt i 1985, mens AGF vandt i 1986 og Brøndby igen i 1987, og fra Brøndbys oprykning i 1982 og i seks sæsoner frem sluttede begge klubber hvert år i top fire. Og udover guldet i 1986 fik vi sølv to gange og bronze tre gange, mens altså også Brøndby IF ville lege med og på imponerende hurtig vis fik klubben etableret sig i toppen af dansk fodbold.Men i 1996 trak Brøndby fra efter det fortsat var blevet til medaljer for klubben i begyndelse af 90'erne for, mens vi tog bronze i 1991 og sejren i Pokalturneringen hjemme i Aarhus i 1992, hvorefter vi skulle frem til 1996 for igen at finde et decideret kapløb om titlen.

Skærmbillede 2019-11-18 Kl . 14.23.20

Alle AGF'ere husker nok med lige del glæde og smerte tilbage på sæsonen 1995-1996, da AGF var snublende nær ved at vinde det danske mesterskab.

De fleste kender historien om, hvordan de to hold indædt kæmpede om guldet gennem hele sæsonen, og det indbyrdes opgør i fjerdesidste spillerunde af Superligaen var derfor en nøglekamp.

Men ak - mere end 20.000 fans kunne på Ceres Park se Brøndby udligne i overtiden til slutresultatet 3-3, og dermed mistede vi to værdifulde point i en kamp, der er blevet kaldt den bedste Superliga-kamp nogensinde. Men som altså også er gået over i historien som kampen, hvor vi tabte mesterskabet til søndagens gæster. Selv om vi ret beset i en senere runde kunne indhente det tabte, men ikke formåede, at vinde hjemme over OB, hvormed Brøndby løb med titlen. 


Men da så vi blot fire dage senere tog revanche i pokalfinalen med en 2-0 sejr, føjede året 1996 blot nye dimensioner til rivaliseringen. Og siden har kampene mod Brøndby bevaret en elektricitet, der overskygger den tilstand de respektive klubber på forskellige tidspunkter har været i - også selv om Brøndby siden 1992 år har haft en ny rival i skikkelse af FC København.Skærmbillede 2019-11-18 Kl . 14.23.30

- Rivalopgøret med AGF er opstået gennem kampe på banen og med en hel fankultur. Opgøret med FC København er noget, der er skabt af medierne. Jeg husker også, at en af FCK's grundlæggere sagde, at klubben var skabt som modstykke til Brøndby. Men AGF er "the real deal", for vi har sloges om titler. For os, der har været med i mange år, er der et specielt forhold til AGF. Det er også en af de udebaneture, jeg altid nyder meget. I fankredse er AGF-kampene dem, man har sjælen med i - det er det helt store som Brøndby-supporter, fortalte Brøndby-tilhænger Niels-Henrik Hansen, da Tipsbladet en gang undersøgte forholdet de to klubber i mellem.- Dengang i 1980'erne, da AGF var i toppen af dansk fodbold, dukkede de der opkomlinge fra et sted i nærheden af København op. I grimme "svenskerfarver" tillod de sig udfordre de hvide fra Aarhus. De blev heldigvis sat grundigt på plads, da vi vandt mesterskabet i 1986. Men de blev ved, og vi udkæmpede store slag over de næste 10 år, hvor de desværre ofte endte med medaljer og vi endte med nitten. Så er der nogen vi gerne vil slå, er det dem, og set her fra Aarhus, så er det altid store kampe, når vi møder Brøndby - de største i sæsonen, sagde Lars Guldbrandsen - der har fulgt AGF i en menneskealder - i 2016 til fodboldmediet, Mediano. 

Getty Images -504215493

Også AGF's tidligere målmand Troels Rasmussen, der var med i mange kampe mod Brøndby i 1980'erne, husker tilbage på kampene mod Brøndby som noget helt særligt. 

- Arven fra vores tid gør sig stadig gældende. Den gang var det absolut rivalerne i Danmark og det lever stadig i bedste velgående blandt fans og spillere, og det er den kamp i sæsonen man nødigst vil tabe. Det var klassiske opgør og det var kampe man altid glædede sig til, fortæller Troels Rasmussen til AGF.dk 


Friske sejre
I alt har Brøndby IF og AGF mødt hinanden 79 gange i Superligaen alene. Her har Brøndby IF overhånden med 44 sejre mod vores 20.

Men på søndag kommer der så kamp nummer 80 i 3F Superligaen, hvor tilhængerne har kunne glæde sig over, at vi vandt det seneste møde i Brøndby IF 3-0 i den første sejr på Brøndby Stadion i 12 år. Senest Brøndby IF var i Aarhus var det som bekendt også os, der trak os sejrrigt ud med en 3-2 sejr, ligesom det forrige møde i Ceres Park også endte med en århusiansk sejr. Og vi skal tilbage til det famøse stornederlag på 0-7 i 2016 før vi finder den seneste Brøndby-sejr i Ceres Park. 


Getty Images -1163947106

Brøndby IF kommer til kampen oven på en sejr, hvor de før landskamps-pausen vandt 2-1 hjemme over EfB og kom dermed op på 31 point, som er nok til en tredjeplads i 3F Superligaen.

Men vi kan med en sejr søndag klatre kun to point efter fra vores nuværende 26 point, hvor de seneste tre jo kom fra en flot 4-2 sejr over SønderjyskE hjemme i Ceres Park før pausen.Nu venter igen en hjemmekamp og den her gang altså en ganske speciel en af slagsen, når rivalerne fra den københavnske vestegn kommer til byen til et stort og traditionsrigt rivalopgør. Køb din billet til Legendernes Dag og AGF vs. Brøndby IF her >>>


AGF-BIF (2)

Nyheder


SØG I ARKIVET

Søg i arkivet