AGF mod Brøndby - en klassiker spilles igen på mandag

Af: MJ / Foto: Ole Nielsen og Getty Images - 2. december 2020, kl. 15:08

Arvefjender, rivaler, en klassiker - der kan knyttes mange betegnelser på kampene mellem AGF og Brøndby. På mandag skriver vi et nyt kapitel i historien med de gule fra Vestegnen.

Mandag er det ikke bare tid til 11. spillerunde i 3F Superligaen i Aarhus. Det er også tid til en ny kamp mod Brøndby IF. Og dermed skal der skrives endnu et kapitel i den efterhånden lange historie mellem de to klubber. 

En historie, der startede i 1982, da de to klubber for første gang mødtes i den bedste danske række. På Ceres Park vandt vi 1-0 foran 10.000 tilskuere og satte dermed gang i et parløb, som lagde kimen til en rivalisering, der stadig står skarpt blandt begge klubbers tilhængere. 

Skærmbillede 2020-12-02 Kl . 13.08.18

Forholdet blev formet af, at begge klubber fulgtes ad i 80'erne. Brøndby IF viste hurtig tænder og skabte resultater efter deres oprykning, mens vi kun sluttede udenfor top fire i to sæsoner i det år. Og det lykkedes os at vinde bronze tre gange, sølv to gange, inden det blev til guld i 1986. 

I den periode var der mange drabelige kampe mod Brøndby. Herunder en legendarisk pokalfinale i 1988, hvor vi endte med sejren efter forlænget spilletid. 

Pokalfinale 1988 (1)

Også op i 90'erne fortsatte parløbet, der spidsede til i 1996, hvor begge klubber lå og kæmpede om mesterskabet til sidste runde. Men hvor guldet gled os af hænde i en kamp i foråret 1996, som mange stadig ikke ynder at huske på. Så foretrækker de fleste at huske på pokalfinalen få dage senere, hvor vi vandt pokalen over Brøndby IF og dermed fik en lille trøst for det mesterskab, der glippede det år. 

Pokalfinale 160596-009

Men efter vi i 1997 vandt bronze begyndte det at gå ned af bakke, mens Brøndby IF fortsatte og udbyggede sin dominans, der først sluttede med klubbens seneste mesterskab i 2005. Og siden har der jo også været andre triste nedslag i historien som et 0-7 nederlag hjemme i Aarhus. 

Men lykkeligvis har der også været opløftende momenter i kampene mod Brøndby. Og der er nok mange fans, der stadig husker en 5-1 sejr hjemme i Aarhus, og i de senere år har fansene kunne glæde sig over flere flotte sejre over Brøndby IF. Som for eksempel da vi i 2019 vandt i Brøndby for første gang i 12 år. 

Gettyimages -1163947106

Aktuelt er det dog Brøndby IF, der har overhånden, da de vandt vores seneste dyst i Aarhus med 0-1. Men før den kamp vandt vi de sidste tre kampe mod Brøndby IF, der er spillet i Aarhus - i 2017, 2018 og i 2019. 

Og går vi lidt længere tilbage end tre kampe har vi kun tabt to gange til Brøndby i de sidste otte liga-kampe. Før den gode stime stod der Brøndby IF på de forrige tre rivalopgør, som alle blev tabt.

Benjamin Hvidt

- Vores arvefjende
I dag nyder tilhængerne i begge lejre stadig kampene, hvis man da kan bruge det udtryk om spændende fodboldkampe, som man meget gerne vil vinde.

AGF.dk har talt med både en Brøndby-tilhænger og en AGF ditto om forholdet mellem de to klubber og tilhængernes forhold til den klassiske kamp i dansk fodbold. 

- Det kan godt være, at FC København er vores ærkefjende, men AGF er vores arvefjende. Og i det ligger der et historisk perspektiv, for da Brøndby kom op i den bedste fodboldrække i begyndelsen af 80'erne, var AGF et af de etablerede hold, som vi gerne ville slå af tronen. Vi tog kampen op imod AGF i slutningen af 80'erne, og disse kampe kan vi stadig huske i dag, hvilket giver næring til rivaliseringen, siger Simon Ankjærgaard, der er journalist, forfatter, historiker og ikke mindst engageret Brøndby-fan.

20200726-AGF-vs -Brondby -IF-3F-Superliga -2089

I selvsamme årti fik Brøndby som tidligere nævnt sit gennembrud i toppen af dansk fodbold, da de i 1982 for første gang rykkede op i 1. division. Her havde vi vores første møde den 4. april 1982 på Aarhus Stadion, hvor vi løb med en sejr på 1-0.

Tre år senere løb Brøndby så med klubbens første danske mesterskab i 1985. Så der var kommet en ny dreng i klassen i dansk topfodbold i skikkelse af et gult hold fra en københavnsk forstad. Og det havde man i Aarhus svært ved at forhold sig til. 

- Brøndby var den nye frække dreng i klassen, der kom med helprofessionalisme og børsnoteringer. De blandede sig i en fodboldstrid i 80'erne, hvor AGF var en meget stor fodboldklub, og op gennem 90'erne og 00'erne overtog Brøndby så rollen som den store danske klub fra AGF. Derfor kom der en naturlig rivalisering, der har varet lige siden, fortæller Simon Ankjærgaard.

Indloeb _agf -bif _gi _498x 325

Parløb og fanskare
I de efterfølgende år skulle det vise sig, at den fremadstormende klub fra Vestegnen stadig ville lege med i jagten på medaljer. I slutningen af 80'erne kæmpede vi med Brøndby om guldet i flere sæsoner, ligesom vi også stod overfor dem i pokalfinalen i 1988 og 1996, hvor vi trak det længste strå begge gange.

- AGF og Brøndby har fulgtes ad gennem lang tid, og dette parløb har gjort, at Brøndby er en større torn i øjet hos os end andre klubber. De minder også lidt om os i klubstørrelse og potentiale, og derfor er det også tit dem, som vi allerhelst vil slå. En tredje ting er den store fanscene i både Brøndby og Aarhus, som også er med til at gøre rivaliseringen større, forklarer redaktør og vært hos podcastmediet Mediano, Sture Sandø, der vedkender sig dne hvide trøje. 

Skærmbillede 2020-12-02 Kl . 13.29.38 
Her mange år efter 80'erne spirer rivaliseringen altså stadig, når vi møder Brøndby IF. Intensiteten er stadig intakt, når vi står overfor de gule og især hen over de senere år, hvor niveauforskellen ikke har været så langt fra hinanden, som det i perioder var i 00'erne. 

- Brøndbys største rival er jo ikke AGF, men i stedet FC København. Dog gør det ikke nødvendigvis rivaliseringen mellem AGF og Brøndby mindre, da begge klubber i de seneste år har været nogenlunde på samme niveau. På den måde synes jeg faktisk, at rivaliseringen har været større, da der ikke er lysår i niveauforskel på AGF og Brøndby, siger Sture Sandø.

Fanklub 110902-3

Fælles forståelse
Rivaliseringen mellem os og Brøndby skal også findes i selvforståelsen hos begge fanskarer. Modsat andre klubber i 3F Superligaen er begge klubber ikke en såkaldt "FC-klub", der er bygget op som en overbygning på andre klubber, og det påvirker også rivaliseringen, forklarer de to tilhængere. 

- Jeg tror, at der er en stiltiende accept af hinanden blandt AGF- og Brøndby-fans. Begge fangrupper vil betragte sig som en del af en traditionsklub, hvorfor man også føler sig som noget mere historisk end de nyere klubber i ligaen. Det har jeg i hvert fald et indtryk af, og det betyder også noget for rivaliseringen, lyder det fra Sture Sandø.

- Arvefjende-forholdet til AGF bunder også i, at AGF var den første store etablerede fodboldklub, som vi skulle vippe af pinden, da vi kom i den bedste række i 80'erne. Derudover tror jeg også, at der er nogle ligheder i selvforståelsen hos AGF og Brøndby, som er med til at fastholde denne rivalisering, supplerer Simon Ankjærgaard.

Gettyimages -1220016734_500x 343

Så der venter os altså en kamp fuld af historie og rivalisering på mandag den 7. december, når det 106. opgør mellem AGF og Brøndby IF finder sted på Ceres Park. Desværre bliver det en kamp uden mange tilskuere, da vi stadig er underlagt Covid-19 restriktioner. 

Kampen kan i stedet ses direkte på TV3+ med optakt fra klokken 18.00. 

_AB_0495

Nyheder


SØG I ARKIVET

Søg i arkivet