A-licens til tre trænere i talentafdelingen

Af: BJ - 4. februar 2020, kl. 19:49

Tre talentudviklere i AGF, Mahmoud Dirawi, Mikkel Schøning Koch og Kasper Kececi, har alle bestået A-træneruddannelsen, der er den næsthøjeste i UEFA.

Det sker efter et års uddannelsesforløb i DBU med en afsluttende eksamen, og fra både Dirawi, Koch og Kececi lyder det sammenstemmende, at det har været både lærerigt, udfordrende og udviklende. Ikke mindst arbejdet med den afsluttende opgave har været givtig for de tre talenttrænere.

Sancheev Manoharan, der er U+-træner i AGF glæder sig over, at de tre trænere nu kan kalde sig A-licenstrænere.

- Det betyder meget for os, at vi har veluddannede trænere, der både personligt og fagligt hele tiden dygtiggør sig. Vi er stolte af deres flotte præstationer på A-træneruddannelsen og ser frem til deres videre udvikling i AGF. Vi forventer, at vores trænere tager ansvar og sætter præg på deres omgivelser, og det føler vi i den grad de tre trænere har gjort i deres tid på A-træneruddannelsen, siger Manoharan.

De tre trænere fordybede sig hver især i et emne i deres afsluttende opgave. Kasper Kececi undersøgte i sin opgave, hvordan man bedst og mest effektivt organiserer sig under og efter en offensiv omstilling med henblik på at gardere sig mod omstilling på omstilling.

I min analyse fandt jeg ud af, at de fleste omstillinger forekommer centralt i banen og oftest på egen banehalvdel. Tilsvarende er det med omstillinger på omstilling, som mest hyppigt forekommer, fordi en pasning frem i banen erobres af modstanderen. Antallet af spillere i området omkring boldholder har tilsyneladende ikke betydning for, om en omstilling ender med en ny omstilling, men til gengæld øges risikoen for omstilling på omstilling, jo større undertallet er foran bolden. Slutteligt analyserede jeg tre strategier for organisering under og efter offensive omstillinger: Den kontrollerede, den balancerede og den risikovillige og jeg konkluderede, at især 6'erens rolle er afgørende for, hvilken strategi et hold benytter sig af, fortæller Kececi.

Mikkel Schøning Koch valgte i sin opgave at undersøge effekten af offensive kædebrud til mellemrum og bagrum fra 8'er positionen.

-  På baggrund af min kvantitative analyse (3 kampe med hver spiller) og kvalitative analyse (udvalgte klip med hver spiller) kom jeg frem til, at der på bagrumsaktionerne næsten er gennembrud på 50% af aktionerne og kun boldtab på 14% af dem. Mellemrumsaktionerne er 18% af dem et gennembrud, hvorimod hele 30% er et boldtab. Ifølge min kvantitative analyse kommer målene primært fra centrum i banen, hvorimod gennembruddene opstår i siderum og halvrum. I dagligdagen i AGF bør vi altså have et øget fokus på bagrumsløbene, eftersom succesraten er markant højere her end i mellemrumsaktionerne. Der bliver dog også konkluderet, at det ikke kan stå alene og mange af de succesfulde aktioner i bagrum opstår efter en succesfuld aktion i mellemrum, opsummerer Mikkel Schøning Koch.

I sin afsluttende opgave havde Mahmoud Dirawi fokus på 1v1 defensivt. 

- 1v1 er et område, som hele tiden har interesseret mig. Fodboldspillet har udviklet sig gevaldigt de seneste år. Det fysiske parameter fylder også meget i nutidens fodbold. Derfor kræver det spillere, som er dygtige til at udfordre sin direkte modstander i 1v1-situationerne, og spillere, som er dygtig 1v1 til at forsvare deres mål. Dansk talentudvikling har behov for at man mestrer disse færdigheder på internationalt topniveau. Kort fortalt fandt jeg ud af, at man i Danmark er bundet i kollektive aftaler og dermed spillestilen, hvorimod man i udlandet har en større fleksibilitet i spillestilen. Fysisk kræver det hurtighed, eksplosivitet, sprintudholdenhed og fysisk mod. Taktisk kræver det spillere, der evner en god spilintelligens ift. at kunne se-opfatte-vurdere-beslutte og handle på de givne situationer. Jeg fandt også ud af, at man i Danmark har spillere, der lunter i pres, og i udlandet ses tendenser, hvor spillerne sprinter i pres. Der spilles generelt med højere intensitet i udlandet, end man gør i Danmark. Derfor skal vi træne og spille med højere intensitet, hvis vi ønsker at være med internationalt, fortæller Dirawi.

 

 

Billedet: Kasper Kececi (tv.), Mahmoud Dirawi, Mikkel Schøning Koch

 

 

Nyheder


SØG I ARKIVET

Søg i arkivet