Traditionsopgør venter på mandag

Af: SHC / Foto: Ole Nielsen, Arkiv og Getty Images - 12. september 2020, kl. 12:22

Vi åbner sæsonen i 3F Superligaen med en kamp, der trækker mange tråde tilbage i historien.

Det er en måske lidt for ofte brugt betegnelse for en fodboldkamp. Men på mandag er det ikke for meget at varsle, at der venter et vaskeægte traditionsopgør, når vi åbner vores sæson i 3F Superligaen med et møde med Vejle Boldklub, der er rykket tilbage i dansk fodbolds bedste række.

Dermed kan vi igen se frem til de østjyske kampe med historiens vingesus og mange minder fra historien, hvor mandagens to klubber har en rig og farverig udgave at fortælle om.

AGF var således den første klub vest for Storebælt, da vandt det danske mesterskab. Vejle Boldklub den anden. Det skete i 1950'erne, men de to jyske traditionsklubber udkæmpet kampe i på fodboldbanen i mere end 100 år. Men det var i 1950'erne, at kimen til den rivaliseringen som mange stadig taler om i dag, for alvor blev lagt. Vi blev mester i 1955, 1956 og 1957, mens Vejle Boldklub vandt i 1958. Og i pokalfinalen 1959 mødtes AGF og Vejle også, hvor Vejle kunne trække sig sejrrigt ud.

Agf -vejle -3-0.tif (1)

Året efter lå de to klubber i tæt konkurrence om det danske mesterskab igen, da mere end 22.000 mennesker klemte sig ind på Vejle Stadion i Nørreskoven til en afgørende kamp. AGF vandt 5-4 i en af de mest minderige kampe i dansk fodbolds historie og vi kunne derfor senere lade os krone som dansk mester foran VB og KB.

Kampprogram _forside 1977_500x 688 (1)

Siden fulgte også en rivalisering i toppen af dansk fodbold i 70'erne, 80'erne og 90'erne, hvorefter det så gik ned ad bakke for begge hold. Men her i 2020 mødes vi igen i 3F Superligaen - den her gang også med friske minder om drabelige kampe fra den nyere historie. Som for eksempel da vi i foråret sidste år udkæmpede en dramatisk kamp i Vejle, der endte med en 2-4 sejr til os, udvisninger, besynderlige scoringer og en skraldespand på banen.

- AGF har altid været den klub, vi helst ville slå. Kampene mod AGF har altid været dramaer, har den gamle VB-kæmpe Steen Thychosen således udtalt til Vejle Amts Folkeblad.

Getty Images -1138663042

Nyere tid
I nyere tid har vi generelt haft godt styr på Vejle i de seneste syv indbyrdes opgør, hvor vi er ubesejret med tre uafgjorte og fire sejre. Senest Vejle formåede at vinde over os var i september 2014, da vi tabte 0-1 på hjemmebane.

113 kampe er det blevet til mod VB gennem historien. Her er det blevet til 47 sejre, 37 nederlag og 29 uafgjorte. Målt på de seneste 12 kampe har der været mål i alle kampe, hvorfor der statistisk set er stor sandsynlighed for mål i mandagens kamp. Faktisk er der blevet scoret 35 mål i de seneste 12 kampe mellem AGF og VB.

Kun en gang tidligere har vi mødt Vejle på datoen på mandag - den 14. september. Det var i 1991, hvor vi hjemme vandt 3-2. Lad os bare få en ny sejr på mandag, hvor der stadig er billetter til salg.

De kan findes her >>> Der er kampstart på Ceres Park kl. 19.

AGF-VB1 (2)