Ansvar

Kunstig sollys hjælper banen på Ceres Park

AF: AGF - 21. april 2021

Let there be light sang et australsk rockorkester en gang. Og lys, det er der kommet på Ceres Park denne vinter, hvor fodboldbanen skal indtages af turneringskampe tidligere end nogensinde før.

Så der skal ekstra kræfter og omhu til at sikre en så god bane for årstiden som muligt. Derfor henter AGF denne vinter hjælp fra kunstig sollys, der bidrager til, at banen står så godt som muligt, så der både kan spilles et par testkampe i den igangværende vinteropstart og banen derefter kan blive klar til kamp, når vi den 7. februar spiller forårets første hjemmekamp.- Det er svært at vedligeholde græs på vores breddegrader på den her tid om året. Så det er en udfordring for os at sørge for, at banen er spilleklar. Og i det arbejde kan kunstig sollys hjælpe os. Lys er nemlig en af de fire komponenter, der skal gå op i en højere enhed, når man skaber en god fodboldbane. De tre andre er vand, varme og gødning. Men fjerner man en af de ting, bliver det svært. Derfor har vi lejet flere rækker kunstig sollys, der kan bidrage til, at banen holder sig pænere for årstiden, end den ville gøre, hvis ikke lyset havde været her, forklarer greenkeeper i AGF, Kasper Lund Poulsen.

Efterligner solen
Det kunstige sollys er kraftig UV-lys, der efterligner solens stråler og dermed bidrager til, at banen på Ceres Park kommer nogenlunde gennem en vinter med to testkampe i januar og en tidlig turneringsstart i begyndelsen af februar.

- Vi kan flytte lyset rundt efter behov og det er aldrig det samme sted på banen mere end tre døgn. Men det er nok til, at det gør en forskel. Vi er godt 14 dage inde i brugen af lyset, og det er begyndt at virke. Man kan se, at græsset vågner op og strække sig mod lyset. Så det har en god effekt på vores bane, siger Kasper Lund Poulsen.

Kører på grøn strøm
Lysassistancen er lejet ind specielt for denne vinter, og er ikke nogen billig investering - ej eller i strømforbrug, hvor der skal mange kilowatt til at drive de meget kraftige UV-lamper. Men det er umagen værd, fortæller greenkeeperen.

- Den her slags lys bruger en del strøm, men det gør ikke noget, når vi på Ceres Park benytter os af grøn strøm fra vedvarende energikilder. Og det ekstra lys er helt klart umagen værd. Det er ikke noget mirakelmiddel - det kan vi greenkeepere ikke gøre i januar. Men det gør en forskel og vi er rigtig glade for, at vi har fået muligheden for at få det ind her i vinterperioden, siger Kasper Lund Poulsen.

Først til marts måned begynder den rigtige sol at være så højt på himlen i Danmark, at den igen for alvor kan blive et af de fire vigtige komponenter i en god græsbane.

AGF spiller den første kamp i 3F Superligaen den 2. februar på udebane. Og som nævnt altså hjemme for første gang i 2021 den 7. februar, hvor Lyngby kommer til Aarhus.

Koncernpartnere

+