Klubben

100 år i den hvide trøje

AF: AGF - 05. juni 2021

Lørdag den 5. juni 2021 er det præcist 100 år siden, at AGF’s spillere for første gang bar klubdragten bestående af hvid trøje, blå shorts og blå strømper.

Om nogle avislæsere i disse dage for 100 år siden har fået skråen i den gale hals, da de læste sportssiderne, er uvist, men en avisnotits den 2. juni 1921 bekendtgjorde kort og klart:

”A.G.F.s 1.Hold har faaet ny Fodbolddragt: hvide Trøjer med Klubmærket i venstre Side, og blaa Benklæder”.

Ifølge nu afdøde AGF-leder og -spiller Frede Mikkelsen var inspirationen muligvis hentet fra Tottenham Hotspur, der som bekendt bærer samme farver. En anden forklaring kan være, at ikke mange klubber dengang bar hvide trøjer, men baggrunden for valget af dragten er uvist.

Indtil da havde AGF igennem årene haft forskellige dragter, men nu kom den, der siden er blevet synonym med klubben. Få dage efter nyheden var bragt, kunne aarhusianerne ved selvsyn for første gang se spillerne i de nye klæder. På Aarhus Stadion mødte AGF søndag den 5. juni 1921, det tyske hold Spielvereinigung 1899 Leipzig i en opvisningskamp.

I AGF’s omklædningsrum den dag har spillerne for første gang set den nye dragt, da holdlederne har fisket den op af den flettede kurv, og spillerne, såsom Stylle, Johs, Chas, Gæv og Folle, har formentlig med smil på læberne holdt den hvide trøje op foran sig, og beundret AGF’s monogram, der prydede trøjens venstre bryst i rødt broderi.

Knap 1.300 tilskuere var troppet op på stadion en meget varm dag grundlovsdag og i øvrigt etårsdagen for stadions indvielse. For de tilskuere der ikke fandt skygge for den bagende sol ved at erlægge en ekstra krone oveni billetprisen på 1,50 kroner (i dag i alt 65 kroner) for en plads på den overdækkede tribune, føltes det som værende hensat til Sahara, og de fik ikke megen underholdning på banen. AGF, der netop havde vundet provinsmesterskabet, og stod foran finalen om danmarksmesterskabet, kunne ikke få spillet til at flyde.

Måske fordi der var fire reserver på holdet, og især forsvaret vaklede en del og gav tyskerne flere store chancer, som reservemålmand Carl Voigt reddede. Leipzig var ikke bedre end et jævnt jysk hold, men kom foran i første halvleg på straffespark dømt for hånd på bolden af Folmer Pedersen, inden alle aarhusianske drenges fodboldhelt, Johannes Langgaard, på oplæg fra Evald Pedersen udlignede for AGF. Leipzig afgjorde dog efter flere store chancer kampen til deres fordel.

Kampen for 100 år siden er forlængst gået i glemmebogen. Den største oplevelse for tilskuerne havde været at se AGF’erne i deres knitrende nye hvide trøjer med klubmærket på venstre bryst med tilhørende blå shorts og strømper.

Lørdag den 5. juni vil Dannebrog vaje over den gamle røde smukke stadionbygning som markering af den dag for 100 år siden, hvor spillerne iklædt hvide trøje og blå shorts for først gang løb ind på stadions bane, og kimen blev lagt til, at vi i dag kan råbe: ”Kom så de hviii”.

AGF vil senere på sommeren også på anden vis markere trøjens 100-årsjubilæum.

Matchfacts:
5. juni 1921, kl. 14.00, på Aarhus Stadion
AGF- SpVgg 1899 Leipzig 1-2 (0-1)
Målscorer for AGF: Johannes Langgaard
AGF (hvid trøje, blå shorts og blå strømper): Carl Voigt - Folmer Pedersen, Georg Pedersen - A.G. Pettersson, Hjalmar Stylsvig, Henry Tolstrup - Jens Skou, Evald Pedersen, Johannes Langgaard, Charles Ansbjerg og Knud Thiede.
1.300 tilskuere
Dommer: E. Westphall

* (Billedet ved artiklen er fra en anden kamp i 1923, da der ikke findes billeder fra den omtalte kamp)

Koncernpartnere

+