Klubben

Mindeord: Maciej Wasyniuk 1953-2021

AF: AGF - 23. november 2021

Med stor sorg har AGF modtaget meddelelse om at klubbens forhenværende trænerassistent og målmandstræner, Maciej Wasyniuk, er død, 68 år.

Maciek, som han kaldtes i AGF, var født i Polen og voksede op under det daværende kommunistiske styre. Som ung var han målmand på 2.-divisionsholdet Ursus Warszawa og blev senere træner i samme klub. Af uddannelse havde han en magistergrad i idræt fra sportsakademiet AWF i Warszawa hvor han efterfølgende underviste.

Han var desuden aktiv i den polske oppositionsbevægelse mod det kommunistiske styre, og på den baggrund mistede han i 1985 sit arbejde og så derfor ingen anden udvej end at flygte fra Polen. Hans pas, som var blevet inddraget og deponeret i en boks på sportsakademiet, fik han ved hjælp af en ven smuglet ud og via færgen fra Swinoujscie til København kom Maciek i 1985 til Danmark, hvor han søgte om politisk asyl, og tre år senere fik dansk statsborgerskab.

Det lykkedes med tiden af få en bolig i Vejlby og i 1986 et trænerjob for VIK’s serie 2-hold. Senere fik han kontakt med den tidligere AGF-spiller Per Simonsen, der dengang var træner for Skovbakken. De to fulgtes ad de næste år, først i Skovbakken, dernæst i Randers Freja og fra 1992 i AGF, hvor Maciek blev fuldtidsansat, hvilket dengang for en træner bl.a. indebar vask af spillertøj på de to små vaskemaskiner i klubhusets kælder.

Da Peter Rudbæk i 1993 tiltrådte som cheftræner blev Maciek forfremmet til assistent og målmandstræner. Som målmandstræner arbejdede han først med Troels Rasmussen og fra 1993 med Lars Windfeld. I disse år oplevede AGF en opblomstring, hvilket resulterede i sølvmedaljer og pokaltriumf i 1996 og bronzemedaljer i 1997. Især udesejren over FC Nantes i UEFA-Cuppen i 1997, hvor hans elev Lars Windfeld, som en af de få nogen sinde, efter kampen fik et 10-tal i sportsmagasinet L’Equipe, var han stolt over.

I årene der fulgte trænede han målmænd som Erik Boye og Jakob Kragh og dernæst fra 2004 Steffen Rasmussen.

Maciek stod på sidelinjen for AGF i omkring 900 kampe, og deltog i mere end 5.000 træningspas, hvilket er flere end nogen andre. ”Han har den egenskab, som er vigtig for en assistenttræner: Han er loyal. Vi er enige om mange ting og han har en meget grundig fodbolduddannelse. Han er en arbejdsbi med temperament, men han er også en humørbombe”, udtalte Peter Rudbæk om Maciek.

Netop det gode humør var et af hans kendetegn, og han var med sine mange morsomme bemærkninger og kælenavne til spillere og andre omkring holdet, med til at skabe en god stemning i superligatruppen.

At han var meget grundig i sine træningsforberedelser, kan ses af den lange række af notesbøger, som han gemte, og hvori han igennem alle årene havde nedskrevet, hvad der skulle ske på træningsbanen den pågældende dag.

Maciek var vellidt af alle i og omkring AGF. Han vil blive husket for sin grundighed i trænergerningen og ikke mindst store loyalitet over for AGF og tillige som den første, der i 25 år var fuldtidsansat i AGF A/S.

AGF vil i forbindelse med fredagens kamp mod Silkeborg mindes Maciek med et øjebliks stilhed inden kick-off, ligesom vore spillere vil bære sorte armbind.

AGF’s tanker går i den svære stund til Macieks hustru, børn og børnebørn.

Æret være Maciej Wasyniuks minde.

Koncernpartnere

+