140 år som forening

AGF er en af verdens ældste fodboldklubber og idrætsforening, og i 2020 kunne vi fejre vores 140 års jubilæum som forening.

AGF blev grundlagt i 1880, da en flok unge mennesker tog initiativ til foreningen. I 1880 var ønsket om en idrætsforening i Århus, der på det tidspunkt talte ca. 40.000 indbyggere, stort.

Så søndag d. 26. september 1880, samlede cirka 30 herrer til stiftende generalforsamling af en idrætsforening, hvis navn blev Aarhus Gymnastikforening af 1880.

Man regner Christian Christensen (1861-1935) for AGF’s stifter. Christian Christensen var en ivrig gymnast og han tog initiativet til oprettelsen af en gymnastikforening i Århus. Han blev sidenhed udnævnt til æresmedlem af AGF.

AGF's første formand var C.H.F.R. Baumann (1835-1907). I 1880 modtog han en opfordring om at stå i spidsen for den gymnastikforening, der var under tilblivelse. Baumann erklærede sig villig og sad som AGF's første hovedformand fra 26. september 1880 til 31. oktober 1883, hvor han blev udnævnt til foreningens første æresmedlem.

I begyndelsen havde AGF gymnastik og fægtning på programmet. Men i 1902 kom fodbold på programmet, i 1908 vandt vi det første mesterskab, da vi blev jysk mester med en 3-2 sejr over Ringkøbing IF.

I 1911 fik AGF vores eget baneanlæg og klubhus ved Dalgas Avenue. Og i 1920 rykkede vi ind på Ceres Park, hvor vi har haft hjemmebane lige siden.

I 1927 var vi med i den første landsdækkende Danmarksturnering i fodbold, som vi første gang vandt i 1955, hvor vi også vandt den første landspokalfinale med 4-0 over Aalborg Chang.

I efteråret samme år deltog vi AGF som den første danske klub i den nyoprettede Europacupturnering, hvor vi dog tabte til det franske hold Stade de Reims. Resten er historie som man siger…

AGF har sit eget museum, der er lokaliseret i foyeren i Ceres Arena og har åben i forbindelse med hjemmekampe og efter aftale. Vores rundvisninger på Ceres Park slår også altid vejen forbi museet, der er fyldt med minder fra vores lange historie og som giver et fint og illustrativt indblik i vores historie.

Vores historiske samling er vokset støt gennem årene, og i vores museum kommer nogle af genstandene frem i lyset.
Ole Hall, Sportslig Administrator AGF

meritter

KONTAKT OS

Har du spørgsmål til vores klubhistorie, eller måske nogle effekter du vil donere til vores historiske samling, er du altid velkommen til at kontakte vores sportslige administrator eller vores kommunikationsafdeling.

{{ listItem.ListTitle }}

{{ listItem.Headline }}